Massa-emotie omtrent tbs

Als groep hebben wij – Michelle Lemmens, Vlora Osmani, Cihan Tastan, Maxime Aussems en Mariam Abed gekozen om de thema rechtspsychologie te verwerken in de opdracht. Dit hebben wij gedaan, omdat wij het allen erg interessant vinden hoe het rechtssysteem in Nederland te werk gaat rondom de rechtspsychologie, met name rondom de tbs-maatregel.

Het verhaal van Anne Faber, een jonge meid van 25 jaar die tijdens haar fietstocht op gruwelijke wijze is verkracht en vermoord, heeft ons als groep erg geraakt en is ons bijgestaan. Daarnaast heeft het verhaal van Anne Faber ook een heleboel andere personen geraakt en de huidige massaemotie gecreëerd rondom terbeschikkinggestelden.

De dader, Michael P. is namelijk een terbeschikkinggestelde die tijdens zijn onbegeleid verlof de gruwelijke daad heeft verricht. Wij vroegen ons onder meer af hoe het kan dat zo een gevaarlijk persoon toch weer op onbegeleid verlof mag en waar het fout is gegaan. De vraag die centraal staat in ons onderzoek is dan ook: ‘In hoeverre waarborgt het rechtssysteem de veiligheid van de mensen waarvan een terbeschikkinggestelde een verloftraject ondergaat?’.

Daarnaast wilden wij weten of de huidige massa-emotie rondom terbeschikkinggestelden die op onbegeleid verlof mogen terecht is of dat de mensen zich meer laten leiden uit onwetendheid, de media en emoties.