Juridische hulp in een notendop

Wij zijn vierdejaars rechtenstudenten aan Zuyd Hogeschool te Sittard: Chayène Samiran, Lisette Schreur, Nikkie Simons, Maurits van Tol, Nithiya Veluppillai en Helena Verspaget. 

In het kader van de module Preventive Law & De Finale hebben wij een brochure ontwikkeld: ‘Juridische hulp in een notendop’.  Deze brochure is bestemd voor laagopgeleide personen. Zij ervaren vaak moeilijkheden bij het inschakelen van juridische hulp. Uit de praktijk blijkt dat bij deze groep veel onduidelijkheid bestaat over het civiele recht.  

Rechtzoekenden weten namelijk niet hoe het Nederlands rechtssysteem in elkaar zit en welke stappen ze dienen te ondernemen. Door deze onwetendheid raken ze sneller verwikkeld in juridische conflicten. Het begint vaak bij een simpele juridische vraag die onbeantwoord blijft.  

Met onze brochure willen we de doelgroep tegemoetkomen door speciaal voor hen een eenvoudige maar wel een juridisch pasklaar basisantwoord te geven op hun vragen over huur-, familie- en arbeidsrecht. 

We hebben ons gefocust op een oplossing die toegankelijk, laagdrempelig en eenvoudig is, maar toch juridisch compleet. Het doel dat we hierbij voor ogen hebben, is dat rechtzoekenden juridisch zelfredzaam worden bij eenvoudige juridische vraagstukken, zodat verdere escalatie op de langere termijn kan worden voorkomen. Hiermee streven we naar een preventieve werking. 

Welk product verdient de publieksprijs 2019-2020?