Humane for Ukraine

We kennen allemaal de huidige situatie in Oekraïne. Vele burgers hebben hun vaderland verlaten, voor een veilige toekomst in Nederland. Wij (Charissa Lutgens, Laura Jacobs, Iris Knez & Marissa Reiters) vroegen ons echter af of deze toekomst inderdaad wel zo veilig is.

Er wordt namelijk van de Oekraïners verwacht dat zij mettertijd met de samenleving mee zullen draaien. Zij zullen dus onder andere moeten gaan werken. Vele Oekraïense vluchtelingen willen dit ook, om iets om handen te hebben of om hun gedachten te kunnen verzetten.

Wat zij niet weten, is dat zij een doelwit kunnen zijn van arbeidsuitbuiting. De Nederlandse ondernemer is doorgaans niet bekend met de rechten en plichten van de niet-Nederlandse werknemer, of denkt zelfs dat er andere regels van toepassing zijn.

Het tegendeel is echter waar, en daar is waar wij naar voren treden.
Humane for Ukraine ontwikkelde in samenwerking met verschillende gemeenten, vluchtelingenwerk en het Juridisch Loket een brochure om Oekraïense vluchtelingen te informeren over wanneer zij aan de slag kunnen op de Nederlandse arbeidsmarkt en welke rechten en plichten zij hebben.

Deze brochure wordt dan ook in het Nederlands, Oekraïens en Engels aangeboden.