ChatGPT voor juristen

In het kader van de afsluitende module van de opleiding HBO-Rechten kregen wij de opdracht om een innovatief product te ontwerpen dat een preventieve bijdrage levert aan de rechtspraktijk. Na het houden van een enquête onder studenten van de opleiding HBO-Rechten kwamen we erachter dat er behoefte is aan meer informatie over het gebruik van ChatGPT tijdens de opleiding.

Studenten weten over het algemeen dat het bestaat, maar zijn zich nog niet goed bewust van de valkuilen en de mogelijkheden van het gebruik ervan. Daarom hebben wij ervoor gekozen om een product te ontwerpen in de vorm van drie relatief korte en informatieve video’s met daarnaast een FAQ (veelgestelde vragen).

Deze video’s hebben als onderwerp de valkuilen en de mogelijkheden bij het gebruik van ChatGPT door studenten van de opleiding HBO-Rechten aan Zuyd Hogeschool. In de video’s en in de FAQ wordt onder meer ingegaan op fraude, auteursrechten en de AVG. Ook geven wij enkele concrete voorbeelden inzake het gebruik van ChatGPT die specifiek voor de rechtenstudent handig zijn. Onze producten zorgen ervoor dat studenten van de opleiding HBO-Rechten goed geïnformeerd zijn over de werking van ChatGPT.

Aan de ene kant zorgt dit er onder meer voor dat de kans dat zij fraude plegen vanwege het gebruik van ChatGPT aanzienlijk kleiner wordt. Aan de andere kant zorgt dit ervoor dat zij ChatGPT leren te gebruiken op een manier waarbij het een positieve bijdrage kan leveren tijdens de studie.  

Wij wensen alle studenten van de opleiding HBO-Rechten dan ook veel succes tijdens hun studie! Lisa, Cheyenne, Bouchra, Mylène, Renee .


LET OP: Dit product is door studenten gemaakt in het kader van hun opleiding. Daaraan kunnen geen rechten worden ontleend.